21 juni 2011

Master Moeder II: de 3 R'en II

Vergeet de drie R’en.
Concreter: vergeet dat het er drie zouden moeten zijn. In een sessie met ervaren moeders en deskundigen kwamen wij tot minstens 7 R’en die helpen een gezin draaiende te houden.
De R, met zijn strak rechte rug, een ronde, schijnbaar zachte borst, heeft een been vooruit gestoken, alsof hij een stap naar voren doet. Deze R staat symbool voor een hoop zaken in het leven:
Je vertrouwt op het Ritme van je hartslag en je ademhaling; . Regelmaat ontstaat vaak vanuit Ritme; Reinheid is in die zin dan ook geen doel op zich.De Ruimte die een kind nodig heeft, groeit evenredig met de groei van het kind zelf. 



Ritme
Ritme zit in alles. Ritme van de dagen, de seizoenen, de generaties. Je vertrouwt op het ritme van je hartslag en je ademhaling. Zo kun je ook vertrouwen op het ritme dat moeder en kind samen ontwikkelen, een ritme van slapen, drinken, wakker zijn. Het is zelden nodig en meestal niet wenselijk een ritme op te dringen, het ontwikkelt zich vanzelf. Durf eens het ritme van je kind te volgen en kijk wat er gebeurt. Het zou best kunnen dat het volgen van het ritme zonder de druk van dat het anders moet, juist de rust geeft die moeder en kind nodig hebben. (zie drie R’en deel 1 voor Rust)
Vergeet de klok, draai de wekker om en volg het ritme van voedingen, slapen en wakker worden. Vertrouw op het ritme van je hart.

Regelmaat
Regelmaat ligt dicht tegen ritme aan. Regelmaat ontstaat vaak vanuit ritme. Regelmaat geeft aan dat zaken vaak op dezelfde manier en dezelfde momenten terugkomen. Regelmaat hoeft geen goede zaak te zijn: elke dag dronken is ook een regelmatig leven J.  
Regelmaat is er ook in wat voor boodschap een moeder haar kind geeft; als zij reageert op zijn behoeftes en verzoeken, leert het kind luisteren naar de regelmaat van zijn lichaam en leven. Als hij honger heeft kan hij eten om dat gevoel kwijt te raken. En zo kunnen de meeste vervelende sensaties opgelost worden door vervullen van een behoefte. De regelmaat van de spijsvertering en van wakker en slapen, dag en nacht wordt stap voor stap ontdekt.



Reinheid
Is de derde van de drie ‘klassieke’ R’en. Reinheid wordt vaak geïnterpreteerd als hygiëne; het schoonhouden van huis en omgeving van moeder en kind. En niemand zal ontkennen dat een zekere mate van hygiëne belangrijk is voor leven en welzijn van elke mens. Huishoudelijke hygiëne dient dan ook dat doel: de gezondheid en het welzijn van de mensen die in het huis wonen en verblijven. Reinheid is in die zin dan ook geen doel op zich. In het leven van moeder en kind zou deze reinheid dan niet de overhand moeten hebben: mensen gaan voor dingen.
Reinheid van woorden en daden dient hetzelfde doel als eerder genoemde ‘fysieke’ reinheid. Gezondheid en welzijn is niet alleen de afwezigheid van bacteriën, ook je erkent en gewenst voelen maakt deel uit van iemands gezondheid. Maslov omschrijft menselijke behoeften als een pyramide, onderin de basale behoeften als voedsel, drinken, veiligheid en geborgenheid en sociale interactie. Pas als aan deze behoeften voldaan is, kan een individu groeien en op zoek gaan naar persoonlijke ontwikkeling, zingeving en esthetiek.
Door rein tegen en over haar kind te spreken, kan een moeder dat kind laten merken dat het kind gewenst, geliefd en erkend is. En daarmee de basale behoeften vervullen zodat het kind verder kan kijken en groeien.

Ruimte
Een kind heeft natuurlijk veel fysieke ruimte nodig om te slapen, te spelen en te leven. Ook neemt een kind vaak een behoorlijke ruimte in van het leven van zijn moeder.
Een kind heeft ook ruimte nodig om zichzelf te ontdekken, zijn behoeftes, gevoelens, voorkeuren en persoonlijkheden. En ruimte om fouten te maken natuurlijk.
De ruimte die een kind nodig heeft, groeit evenredig met de groei van het kind zelf. In de eerste tijd kunnen moeder en kind best een ruimte delen, sterker nog: als moeder en kind in een ruimte verblijven en slapen, komt dat de rust en het gevoel van veiligheid ten goede.
Over het algemeen zal een kind, als hij de ruimte krijgt om te kiezen, zelf aangeven wanneer hij er aan toe is een eigen ruimte in gebruik te nemen.
Wat natuurlijk niet wil zeggen dat de moeder daarop moet wachten; uiteraard kan zij de ruimte nemen om (eventueel samen met het kind) een eigen ruimte voor hem inrichten. Veel kinderen zullen er wel prijs op stellen als zij de ruimte behouden te kiezen om bij hun moeder te zijn in de nacht.
Zo neemt een kind de ruimte in die er voor hem is. Die ruimte zal zich in de loop van jaren steeds meer gaan afspelen buiten het directe zicht en invloed van de moeder. Dat is ook een natuurlijk proces. Aan de moeder om hiervan te genieten, haar kind in de ruimte van de wereld en de maatschappij te zien groeien.


Reinheid: afwassen in 10 stappen ;)
http://www.youtube.com/watch?v=0AAPJZQYGUI

Boek: ruimte voor kinderen:
http://www.denieuweboekerij.nl/ruimte-voor-kinderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf gerust wat je vind van mijn blog, of je het met me eens bent of niet. Discussie is leuk en leerzaam. Beledigingen of scheldwoorden maken dat je bericht niet gelezen en wel verwijderd wordt.