13 juni 2011

Master Moeder II: de 3 R'en


Vergeet de drie R’en.
Concreter: vergeet dat het er drie zouden moeten zijn. In een sessie met ervaren moeders en deskundigen kwamen wij tot minstens 7 R’en die helpen een gezin draaiende te houden.
De R, met zijn strak rechte rug, een ronde, schijnbaar zachte borst, heeft een been vooruit gestoken, alsof hij een stap naar voren doet. Deze R staat symbool voor een hoop zaken in het leven. Een R alleen is echter niets, alleen samen kunnen zij houvast bieden in de stormen van het leven. Ze versterken en ondersteunen elkaar. Zoals partners in een goede relatie. En dan hebben we meteen de eerste R te pakken; 

Relatie.
Er is niet zoiets als een baby, er is altijd een baby en iemand anders. En dat blijft eigenlijk het hele leven zo; een mens is pas iets of iemand in relatie met iets of iemand anders. En elke relatie die je hebt, beïnvloedt je andere relaties.
Een conflict met een collega maakt je naar je kinderen toe mopperig of misschien juist stil. En als de buurvrouw over de heg zegt: ‘wat gilde jou kind gisteren zeg’ dan voel je weer de schrik van het van de trap vallen of de woede en het schuldgevoel van de klap. En die emotie neem je weer mee naar de volgende ontmoeting. Zo heeft elke relatie, hoe kort of schijnbaar onbelangrijk ook, invloed op jou andere relaties. Jijzelf staat echter aan het roer; jij kun kiezen hoe je met die invloeden omgaat.

Rust
Rust is vaak een schaars goed als je een baby hebt. Rust is vaak te vinden in onverwachte momenten. Rust is vaak juist niet te vinden in je baby op zijn eigen kamer in zijn eigen bedje, hoewel veel mensen je dat zullen vertellen. Over het algemeen is een baby rustig als hij bij iemand is. En bij wie zou hij liever zijn dan bij zijn moeder? Een baby tot een maand of 10 heeft nog geen objectpermanentie, geen besef van een wereld buiten dat stukje wat hij direct ervaart. Iets wat hij niet kan zien, horen, voelen, ruiken of proeven, ís er niet. Dat jij even weg bent en zo terugkomt, kan hij nog niet begrijpen. Het enige wat hij weet, is dat je er niet bent. En die eenzaamheid kan een baby erg beangstigen, hij kan immers niet alleen overleven. Voor een baby is het dus rustgevend als hij weet dat er iemand bij hem is. Dat is dan voor de moeder meestal ook het rustigst; als de baby in haar buurt is of zij weet dat de baby in nabijheid is van een vertrouwd persoon. Baby’s en moeders die een kamer delen, slapen over het algemeen rustiger en zijn daardoor beter uitgerust. In veel culturen delen ouders en kinderen lange tijd een bed. Rust zit ook in zelfvertrouwen en vertrouwen op je kind.

Relativeren
Als moeder krijg je te maken met een stroom informatie en adviezen uit allerlei richtingen. Buren, (schoon)moeders, collegae, internet, deze blog; iedereen lijkt een mening te hebben over hoe je met je gezin zou moeten omgaan. Luister, lees en neem alles rustig tot je. Kauw er even op en filter er dan uit waar je iets aan hebt of iets mee kunt. Gebruik wat jij denkt dat nu goed is voor jou en je gezin en vergeet de rest.
Slechts de eeuwige is perfect (en misschien valt daar zelfs nog iets op af te dingen). Fouten maken, misstappen begaan en blunderen horen bij het leven. Proberen dit te voorkomen kan tot stress of juist verlamming leiden. Ga vooral vooruit! Wees een R en neem gewoon de volgende kleine stap. Maak je geen zorgen over de invloed van een kleine stap. Wie vooruit kijkt blijft op de goede weg. 

Andere R'en: 
Ritme
Regelmaat
Reinheid
Ruimte
Komen in een volgende blog aan de orde.


Project over uitspraak van de R:
http://www.youtube.com/watch?v=onfiu8Rbhro