11 augustus 2011

Maak je kind queer!


Een klein kind leeft in een wereld van veilige zekerheid: Ouders houden van hun kinderen en van elkaar. Een huis is warm en veilig en er is eten als je honger hebt en drinken als je dorst hebt. Het paradijs is zo dichtbij.
Dan is daar de dag, hij komt altijd, dat er een ogenblik van ontdekking komt, meestal gevolgd door een vraag; Hoe komt het dat Marietje wel elke dag kadootjes krijgt van sinterklaas en ik niet? Waarom drinkt die baby uit een flesje en die andere uit zijn mama?

Er is altijd een moment dat een kind zijn onschuld verliest, de vrucht van goed en kwaad ontdekt en vragen gaat stellen over het hoe en waarom in de wereld. En dat is goed; het is een stap in de natuurlijke ontwikkeling van iedereen. Het is niet de bedoeling dat een kind in het gelukkige, zekere en vastomlijnde paradijs blijft zitten dat volwassenen ‘onschuld’ noemen. Op zeker moment ziet een kind dat de wereld groter is dan het eigen kringetje van ouders, familie, broertjes en zusjes en de poes. Het kind wordt nieuwsgierig, onderzoekend, stelt kritische vragen waar een volwassene niet altijd een kant en klaar antwoord op weet. Waarom gaan de buren naar een andere kerk dan wij? Wat is martelen? Waarom doen mensen elkaar pijn? Waarom doen mensen dieren pijn? Wat is heteroseks?

Belangrijk is wat een ouder doet met de vragen van het kind. Geeft hij een strak en eenduidig antwoord dat geen ruimte voor twijfel openlaat, wimpelt hij de vragen van het kind af met een ‘dat leg ik je later nog wel eens uit, daar ben je nu nog te klein voor’, of gaat hij mét het kind op onderzoek uit naar het hoe en waarom van de wereld. Door ‘queer’ te zijn; onderzoekend, vragend, kritisch, grensvervagend, op zoek naar een nieuwe manier van naar de wereld kijken.
Door samen op die ontdekkingsreis te gaan, niet te focussen op het beantwoorden van deze vraag maar op de ontwikkeling van het kind wint de ouder nog het kind het paradijs van zekerheden en onschuld terug, wel wint hij de wereld erbij. Een wereld die niet altijd mooi, veilig en zeker is, een wereld waar meer vragen zijn dan antwoorden. Dat is wel de wereld waar wij in leven en waarin het kind een plaats moet vinden en een verschil kan maken. Door queer te blijven kijken, vragen te blijven stellen en open op onderzoek uit te gaan.

Kindervragen:

Queer:

De bijbel queer gelezen:


1 opmerking:

  1. Vind het een aardig idee maar je moet wel oppassen dat je niet voorbijgaat aan de behoeften van een kind aan kracht en grens. Dat wil zeggen dat een kind er ook behoefte aan heeft om zijn eigen kracht te leren kennen terwijl hij gaandeweg inziet dat aan kracht uiteindelijk een grens is gesteld.

    En ja - soms zijn er vragen die onbeantwoordbaar zijn. Dan kan je zo queer zijn als je wilt maar het antwoord zal je nooit horen. En net zo goed is het om nog geen antwoord te krijgen. Of pas later. Of om te leren dat het soms beter is eerst te gehoorzamen en later pas te leren wat de reden er van is...

    Dus zoals zovaak... ook een kind kritisch leren zijn is een kwestie van tijd en inspanning.

    BeantwoordenVerwijderen

Schrijf gerust wat je vind van mijn blog, of je het met me eens bent of niet. Discussie is leuk en leerzaam. Beledigingen of scheldwoorden maken dat je bericht niet gelezen en wel verwijderd wordt.